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The Looked After children (Scotland) Regulations 2008:
Second Consultation

ADSW Response

Introduction

ADSW would have preferred a consultation process that involved active dialogue with the full range of key stakeholders. This was offered at one point but not pursued. The opportunity for a second consultation is, however, welcome, given the importance of these regulations in the lives of children and young people.

Question 1. Please consider the definitions and comment as you feel appropriate.

The definitions as laid out in part one are generally clear, but further clarification of the term “parent” may be needed.  Greater consistency of terminology is needed throughout the regulations, for example in relation to kinship care.  The regulations refer to Foster Panels rather than the current Fostering panels, though retain the term fostering service.  Such changes do not seem helpful.  There is also reference to the child’s “case” and the meaning of this is unclear.  It would be useful instead to refer to the Child’s Plan. 

Question 2
a) Do you consider that regulations 3 to 7 cover all the necessary and appropriate actions for local authorities in respect of care planning?

The Regulations relating to Permanence Orders should be included as part of Care Planning for a looked after child, as only a local authority is able to apply for such Orders. Until the Regulations relating to Permanence Orders are drafted, it is not easy to decide where they should best sit, but Care Planning for a looked after child will include considering the legal route to securing a permanent placement – whether this is a fostering placement, residential placement or a kinship care placement.

Given the importance of full and accurate medical information in relation to looked after children, the term registered medical practitioner used in Regulation 3 should be restricted to doctors.
b) Do you consider that either regulations, accompanying guidance, or both should be explicit that looked after children should have one child's plan which reflects their range of needs and which fulfils a range of functions?  
The terminology used in plans pertaining to children is increasingly complicated because of a range of legislative requirements.  The regulations provide an opportunity to incorporate the principles and terminology of GIRFEC.  It would for example be preferable to use the term Child’s Plan.  This could be used in the context of a variety of placement settings, including children who are looked after at home, and the length and content could be tailored to suit the circumstances.  This issue should be addressed through guidance.  

We welcome comments on the revised structure of the care planning section. Does this fit with good practice?

The revised structure is welcomed.
c) The duty to consult with the child and the duty to produce a care plan are new requirements (previous regulations referred to making a care plan "so far as is reasonably practicable"). Are you content with these new duties?

Yes
d) We welcome comments on the contents of Schedule 1 (information relating to the child) and schedule 2 (matters to be addressed in the care plan): should anything else be included here?

Given the central place of kinship care in social policy, it may be appropriate to add an explanation as to why it is not possible for the child to be cared for by kinship carers.  It might also be appropriate to explain why a particular placement is proposed.  This would include placement in residential care, which may be outwith the child’s local community.  The child’s views should be obtained, and the views of the child’s parents and other significant people in the child’s life, if it is practical to do so.  Details of any additional needs that the child has should be provided.
e) Successful transition to independent living is a key challenge for looked after young people. Could further provision be made in these regulations to support improvements for the transition process?

There should be a presumption that a child can remain accommodated until the age of 18, if that is in his or her best interests, as stated in other government sources.
Question 3
a) Do you consider that regulations 9 and 10 cover all the necessary and appropriate actions for local authorities in respect of children cared for by their parents or those with parental rights and responsibilities? Should anything else be included here?

No.
Question 4
a) In relation to regulations 11 to 17, do you consider that all the necessary and appropriate actions and considerations when placing children with kinship carers are covered here?

It is important to have the requirements of the process for approving kinship carers laid out more fully – partly in regulations and partly in the accompanying guidance.  The plan for the child is central.  The materials in the interim guidance of the assessment and approval of kinship carers produced by the Reference Group should be drawn upon in compiling regulations and guidance.  

The numbering of some sections – e.g. S 11 - is not clear (this is a problem throughout).  In S 11 (2) the term “related” is too narrow.  There may for example be friends or other relatives who could provide the best possible care for the child.
b) These regulations place new requirements on local authorities. Are you content with these new duties?

Yes.

b) We welcome your views on the contents of Schedule 3 (matters and obligations in kinship placement agreements).

1 – The term “training” may be too prescriptive – perhaps preparation and support, including training would be better.

2 – the term “case” is new and should be replaced, perhaps with “care”.

3 – the meaning of the term “representations” is not clear.

The retention period of ten years for records seems too short, e.g. if there are historical allegations of abuse.  Consistency with adoption records might be appropriate, particularly once Permanency Orders are introduced.

Question 5
a) We welcome your comments on regulations 18 to 21.
c) The requirement to have 6 members on a foster panel and a quorum of 3 are new requirements. Are you content with these new requirements? Does specifying numbers in this way provide enough flexibility for agencies to conduct their business appropriately and timeously?

Suggest the term Fostering panel rather than Foster panel is retained – (noted that the term Fostering agency is retained).  The requirements in relation to membership and quorum are supported.  Suggest that the quorum does not include the medical advisor because of their very particular role.

Numbering of paragraphs in R 20 is unclear.

In R 21 the meaning of (a) and (b) is unclear.  It would not be possible or practical for panels to consider these aspects prior to the placement of a child.  The needs of individual children are better dealt with through the system of looked after reviews.

Question 6
a) In relation to regulations 22 to 32, do you consider that all the necessary and appropriate actions and considerations when placing children with foster carers are covered here? Should anything else be included?

The term deemed approval is new – it might be less confusing to retain the existing term of derivative approval.  As it stands, this regulation leaves agency responsibilities somewhat ambiguous, if, for example, there is a difference of opinion between authorities about whether the placement of a child by a second agency might be detrimental to an existing placement.  There may be a need for clearer regulation or detailed guidance about authority and decision-making processes in these arrangements.

It would be helpful to have timescales set down in R 25.

If a local authority as fostering agency approves a foster carer outwith their boundary, or if an independent fostering agency approves a carer anywhere, it would be helpful if the local authority in whose area the foster carer resides were notified, so that if any concerns subsequently come to light these can be brought to the attention of the fostering agency.

b) We welcome your comments on the contents of schedule 4 (information as to prospective foster carer and other members of the household and family) and schedule 5 (matters and obligations in foster placement agreements).

In relation to R 26, the Care Commission has certain expectations regarding the review of foster carers – there is currently inconsistent practice across the country.  Guidance to clarify the format and process of reviews would be welcomed.

26 1 b iii.  The meaning of “development” is not sufficiently clear.

26 1 c iii.  Add “any other relevant persons”.

The wording of Reg 27 needs to be clearer.  It appears that an approved foster carer does not have a right to appeal against the variation of approval.  It might be clearer to state this nearer the beginning of the regulation rather than at the end.

Reg 28 (2)  – clarification as to whether the member of the foster care household who assumes the care of the child needs to be approved as a foster carer – this is presumably the intention?

There may be a need for local authorities to have more discretion than is implied by the wording of Reg 28 (4).  For example, if a seventeen year old is missing for under an hour and has a history of returning late, it may not be appropriate to advise the parents or other relevant persons straight away.

The Care Commission expects that additional information should be recorded, including details of allegations made and how they were dealt with, and details of training undertaken.  It would be helpful to have consistency of expectations.

In regulation 32 the period of ten years is too short and should be the same as for adoption records – see above.

Question 7
a) We welcome your comments on regulation 33. 

The National Strategy for kinship care and fostering has more specific expectations relating to fostering allowances.  Perhaps this is a matter for guidance.  Guidance about fees might also be needed.

The numbering of the paragraphs needs attention.

Question 8
a) We welcome comments on regulations 34 and 35: should anything further be included in this section?

It is unclear why the information detailed in reg 33 is different/less than that outlined in Shedule 1.  Children in residential care have a particular vulnerability, partly because they are often placed at a distance.  The full sharing of information is important to their welfare.
b) Many young people move from residential accommodation to independent living. Would any further provision in these regulations support more effective transitions for young people?

A presumption that children should be accommodated until they are 18 as appropriate and in their best interests would harmonise with other government statements.

Question 9
a) We welcome your comments on regulations 36 to 39.

It may be more realistic to have a period of three working days rather than 72 hours in regulations 36, 37 and 38.

There are occasions when care arrangements need to be specially constructed because of a lack of availability of resources.  The Care Commission has a standard for these.  Should there be reference to this issue?
Question 10
a) We welcome your comments on Regulations 40 to 45.
b) Should regulations 42-44 make clear this is a minimum requirement?

Yes.  Some guidance about the frequency of reviews is needed.  Drift in planning should be avoided, particularly for young children for whom permanent care might be an option.  The timescales proposed quickly add up to almost eleven months, which maybe excessive in terms of finding permanent families for some children.

In Reg 45 (3) a.  There may be other significant persons who should be consulted, such as relatives.

Reg 44 (2) b.  Three months will be too infrequent in many cases.  Guidance may be needed.
Question 11
a) Are you content with Regulations 46 and 47 and the content of Schedule 6?
Registered fostering services need to be able to carry out some independent functions, such as the approval and review of foster carers, without making specific arrangements with a local authority or group of local authorities.

Reg 46 (4).  There may be a need for provision to enable foster carers to take placed children overseas with the agreement of the agency.

Reg 47 provides for a child to be visited within 28 days.  This may be too long in many cases and does not offer sufficient safeguard to ensure the wellbeing of children.

It is important that the regulations as a whole and the guidance that will follow cross reference with other fostering standards, such as the need for unannounced visits by fostering agencies to foster carers.
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